Behandelcentrum voor diagnostiek en behandeling bij ADHD

Behandeling

Behandeling binnen het KinderADHDcentrum bestaat uit psychoeducatie en zonodig instellen op medicatie.
Hiertoe hebben wij een pedagoog, een psycholoog, een verpleegkundig specialist en een kinderarts

Psychoeducatie

De behandeling van ADHD bij kinderen en jongeren start altijd met Psychoeducatie:
Je krijgt uitleg wat ADHD is: zo kun je als kind, jongere, ouder(s) en familieleden het gedrag beter begrijpen.
Je krijgt advies: denk aan adviezen voor school, hoe je de omgeving van je kind structuur kan geven , hoe je je kind het beste kan prijzen voor dingen die goed gaan etc Omdat deze zorg op maat geleverd wordt, kan niet vooraf aangegeven worden hoeveel sessies nodig zijn. Indien er intensieve behandeling nodig is volgt verwijzing naar passende hulpverlener in overleg met het JGT.

behandeling met medicatie

Indien psychoeducatie niet voldoende is kan worden gekeken naar intensievere psychologische begeleiding en/of medicatie. Dit kan bij de kinderarts of de verpleegkundig specialist.
De medicatiebegeleiding bestaat uit uitgebreide informatie over de voor- en nadelen van ADHD medicatie en de eventuele bijwerkingen. Er zal een lichamelijk onderzoek plaatsvinden bij uw kind, met meting van lengte, gewicht, pols en bloeddruk. In overleg met u en uw kind zal vervolgens gestart worden met medicatie. Na 2-3 weken volgt er telefonisch en/of mail contact en na 6-8 weken een vervolg afspraak. Als de medicatie goed blijkt te werken na deze instelperiode, zal in principe de huisarts halfjaarlijks de behandeling vervolgen.

Medicatie

Ouders staan soms huiverig tegenover het gebruik van medicatie.  ADHD is met medicatie niet te genezen. Wel is het wetenschappelijk bewezen dat de kernsymptomen van ADHD (aandachts – en concentratieproblemen, impulsiviteit en hyperactiviteit) door medicatie sterk kunnen verminderen. Dit heeft een gunstig effect op onder meer schoolwerk, de fijne motoriek, de ontwikkeling van het kind, de sociale relaties met andere kinderen en op het zelfvertrouwen. 

U kunt bij het kinderADHDcentrum een medicatieconsult krijgen. Met of zonder kind. Daarin wordt uitleg gegeven over de rol van medicatie, welke medicijnen er zijn en de eventuele bijwerkingen. Daarna kan worden gestart met medicatie. Eventueel kan ook proefmedicatie worden gestart voor een bepaalde tijd.

De eerste keus in Nederland is het medicijn Methylfenidaat. Bekende merken van dit medicijn zijn: Ritalin, Medikinet, Equasym en Concerta. 

Tweede keus is het medicijn Dexamfetamine, met Tentin (voorheen Amfexa) en Elvanse als bekendste merknamen.

Als derde keus kan gestart worden met het medicijn Atomoxetine. Meest voorgeschreven merk voor dit medicijn is Strattera. 

Zowel Methylfenidaat als Dexamfetamine zijn zogenaamde psychostimulantica en vallen daarmee onder de opiumwet. Dit betekent dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) de afgifte van recepten controleert. Zo zijn er ook speciale verklaringen nodig indien medicatie wordt meegenomen naar het buitenland.

Atomoxetine is geen psychostimulans. Voor dit medicijn gelden bovenstaande regels niet. Informatie hierover is te vinden op www.hetCAK.nl

achtergrond_groen.png